Energie: de VVD is bewust bezig!

Roep deze onwezelijke opgave een halt toe! De gedachte om tot 7x de opgave van het Nationaal Klimaatakkoord binnen 5 in plaats van 10 jaar te realiseren heeft een veel te grote impact op onze leefomgeving, ga realistisch verder! De richting die de VVD voor ogen heeft: energiebesparen, energie opwek via zon-op-dak, een geluids/energie-wal realiseren langs de A67. Daarnaast vooral ruimte geven aan nieuwe ontwikkelingen op gebied van besparing, opwek, transport en opslag van energie. Daartoe roepen wij op!

Wellicht heeft u afgelopen tijd meer dan ooit in het nieuws gehoord of gelezen over het klimaatakkoord; kranten staan vol berichten over velden met windmolens of zonnepanelen. Ook van ons heeft u diverse berichten kunnen lezen. Dit alles voornamelijk omdat nu in alle gemeenten en provincies uitwerking moet worden gegeven aan afspraken vanuit het Nationaal Klimaatakkoord dat stelt dat in 2030 een CO2- reductie van maar liefst 49% moet worden behaald. Een enorme opgave.


In de Kempen waren de 'ambities' zelfs nog hoger gesteld. Als uitwerking van "Klimaatvisie de Kempen" was gesteld om in 2025 geheel energieneutraal te zijn. Dit stuk dateert uit 2008, maar ondertussen was er nauwelijks uitvoering aan gegeven. Ter illustratie: van de beoogde 59% energiereductie is ondertussen feitelijk 0% gerealiseerd en de opwekking van energie staat ook pas in kinderschoenen. Met de coalitiepartij ESA hebben wij in de vergadering van maart aangegeven het verstandig te vinden om allereerst de datum van 2025 los te laten als streven voor Eersel.


Dit heeft vervolgens een sneeuwbaleffect gegeven waarbij wij de coalitie, maar ook andere fracties, de buurgemeenten en zelfs regio Eindhoven achter de oren hebben laten krabbelen over de plannen binnen de Kempen. De plannen tot grootschalige energie-opwek die de vorige raadsperiode was ingezet om middels 186 windmolens of 2250hA zonneveld te plaatsen, lijkt vooralsnog een halt geroepen. Deze enorme ruimtelijke en maatschappelijk impact om 7 keer zoveel op te wekken als het Nationaal Klimaatakkoord van ons vraagt, was naar ons idee niet uit te leggen geweest. De richting die wij voor ogen hebben is energiebesparen, stimuleren van opwek via met zon-op-dak, een geluids/energie-wal realiseren langs de A67 en daarnaast vooral ruimte geven aan nieuwe ontwikkelingen op gebied van besparing, opwek, transport en opslag van energie. U hoort binnenkort vast nog meer van ons!


Na de raadsvergadering op 2 juli is het reces begonnen. De eerstvolgende raadsvergadering is 25 augustus waarbij de besluitvorming rondom Grootschalige opwekking van Zon- en Windenergie wordt hervat omdat de oppositiepartijen zich nog lijken te moeten voorbereiden en nu pas de enorme impact onder ogen zien.