Voorjaarsnota 2020

De voorjaarsnota was het eerste grote agendapunt na het gedwongen afgelasten van alle openbare vergaderingen en daarmee toch wel een bijzondere vergadering. Hoewel op financieel gebied de Corona-crisis nog niet direct gevoeld wordt bij de gemeente, speelt dit natuurlijk des te meer voelbaar bij onze inwoners. De VVD-fractie heeft zich daarom sterk gemaakt om nadruk te leggen op het draaiende houden van de lokale economie, met de toeristische sector als sterke pijler in Eersel. Niet alleen in woord, maar vooral in daad.

De voorjaarsnota – Kempisch wonen én werken in een wereldregio

 

We kunnen er niet omheen. Corona is aan de orde van de dag. Ook bij ons in de gemeente zal dit zijn weerslag hebben. Misschien in eerste instantie niet op het gebied van de gemeentefinanciën, omdat daar -  zo begrijpen wij - een volledige compensatie van het rijk tegenover zal staan. Waar de klappen wel direct en op korte termijn vallen is bij de burgers en bedrijven in de gemeente Eersel…. De ondernemers – met de toeristische sector voorop – zullen de gevolgen van deze crisis voelen. Tegelijk zijn zij een belangrijke pijler in onze gemeenschap als werkgever. Het behouden van werkgelegenheid voor onze inwoners, dat moet naar onze mening op dit moment de belangrijkste prioriteit zijn. Hoe doen we dat? En wat is daarnaast verstandig tijdens deze bijzondere periode?

VisitEersel manager

Uiteraard kunnen wij uitspreken dat we de ondernemers “een warm hart toedragen”. Gelukkig ging het college in de afgelopen maanden verder door het faciliteren van ondernemers waar mogelijk. Dit is echter niet genoeg. Wij zijn daarom blij met het voorstel van het college voor een VisitEersel manager in de formatie.  Wij zijn ervan overtuigd dat aansturing om het merk “Eersel” goed op de kaart te blijven zetten, op dit moment onontbeerlijk is. Met groot onbegrip hebben wij anderen tijdens de vergadering horen pleiten voor het schrappen van deze formatie uit de voorjaarsnota. Ondernemers in Eersel, werknemers in Eersel, wij zullen er alles aan doen om samen met jullie de gevolgen van deze crisis zoveel mogelijk te beperken. Wij zijn ervan overtuigd dat ook de VisitEersel manager hierbij gaat helpen. Het pleidooi voor anderen voor het schrappen van deze functie is voor ons daarom onbegrijpelijk.

Energietransitie

Een ander effect van de coronacrisis is dat wij ineens met zijn allen in een nieuwe werkelijkheid zijn gedwongen. Het fileprobleem is opgelost, daarvoor in de plaats staan de mensen weer in de rij bij de lokale bakker en slager. Hieruit blijkt dat menselijke gedragingen door externe factoren beïnvloed kunnen worden. Eenieder is bezig met een evaluatie over wat belangrijk is. De zaken die wij door de drukte van alledag even uit het oog verloren, komen opnieuw naar de voorgrond.

Gezondheid is het belangrijkst. Maar daarnaast natuur, zorg voor elkaar en op een verantwoorde manier omgaan met onze aarde. Het energieverbruik, de uitstoot van CO2. Wij zijn ervan overtuigd dat we tijdens deze periode van herijking de kans moeten grijpen om bewustwording te creëren, om de energietransitie nu écht op een verantwoorde manier op gang te brengen. Het is op dit gebied tijd voor: “Geen woorden, maar daden”, daarom hebben wij er voor gepleit om een duurzaamheidsfonds op te richten wat voor het opgang brengen van deze transitie middelen vrijmaakt. Met een voorziening te vullen met een bedrag van 1 miljoen euro, moet dit college grote stappen gaan zetten in deze transitie. Energie is een proces wat op termijn zichzelf financieel instant kan houden, maar op dit moment is een kick-start op zijn plaats.

Schoon, heel en veilig – nu des te belangrijker

Wij waren in de afgelopen maanden aangewezen op onze eigen omgeving. Wat is het goed dat de gemeente in de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in een schone, nette en veilige omgeving.  Een ommetje door de wijk of een fietstocht door het buitengebied. Wat waren wij, en ik denk velen met ons, dankbaar dat wij in deze prachtige nette omgeving wonen. Wij zijn dan ook blij dat het college ook in de huidige voorjaarsnota voldoende aandacht heeft voor onze leefomgeving.

Terughoudend met verhoging van lokale belastingen

Wij kunnen ons goed vinden in de uitgangspunten van de voorjaarsnota: gezonde ambitie.   De gemeente zou moeten doen wat iedereen in de afgelopen tijd heeft gedaan: eenieder investeerde in zijn huis, deed de klusjes die allang hadden moeten gebeuren en werd creatief met nieuwe oplossingen. Zo zouden wij ook naar de gemeente willen kijken: voldoende en goede ambities. Vanuit eigen kracht durven investeren om sterk door deze uitzonderlijke periode heen te komen. Wij vragen echter speciale aandacht voor de voorgestelde verhoging van de OZB. Verhoging van belastingen (OZB in het bijzonder) kunnen alleen als het nodig en goed besteed is. Ambities genoeg, maar laten we ook kritisch blijven, bijvoorbeeld binnen het sociaal domein, waar het sturen op doelmatigheid niet altijd voorop lijkt te staan. De samenwerking binnen KempenPlus werd bijvoorbeeld gezocht in het kader van kostenefficiëntie, waarom is het gevolg hiervan dan een verhoging van de structurele lasten met 300.000 euro?

Wij hebben het college daarom uitgedaagd om te bekijken of alle uitgaven nog in lijn zijn met de ambities en of er ruimte is om kritisch naar een aantal taken te kijken. Wij hebben het college verzocht daarbij dan ook kijken naar de verbonden partijen, zoals bijvoorbeeld een Kempenplus. Wellicht is er alsnog ruimte te vinden richting de begroting om de OZB niet of minder te hoeven verhogen? Wij kijken uit naar de reactie van het college op onze suggesties!

Een gezonde toekomst

Tot slot is het van belang om te benadrukken dat wij als VVD onze ogen niet willen sluiten voor de toekomst. Financiële onzekerheid door een mogelijke herijking van het gemeentefonds. Wij dienen dit uiteraard serieus te nemen en te zorgen dat de gemeente Eersel financieel gezond blijft. Laten wij ook als deze nieuwe werkelijkheid zich daadwerkelijk aan blijkt te dienen, alles doen wat in onze macht ligt om te strijden voor werkgelegenheid en een gezonde leefomgeving voor onze inwoners. Zodat zij ook in de toekomst Kempisch kunnen wonen, maar ook werken, in een wereldregio.