Samenvatting Verkiezingsprogramma

Waar staan VVD Eersel voor; ons verkiezingsprogramma samengevat in thema’s:

1.  Goed en betaalbaar wonen

Of je nu huurder, starter of doorstromer bent: de woningnood is overal, ook in Eersel. VVD Eersel wil dat er voldoende nieuwe huizen bijgebouwd blijven worden, zodat iedereen passend in onze gemeente kan wonen. De bouwambitie mag omhoog naar meer dan 175 woningen per jaar! We geven voorrang aan betaalbare koop- en huurwoningen. Woningcorporatie de Zaligheden moet mensen uit de Kempen faciliteren: met tijdelijke huurcontracten en 1-persoonswoningen zodat je na onverwachte omstandigheden de tijd krijgt om een nieuwe vaste plek te vinden; juist dan is een vertrouwde omgeving van belang. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze inwoners hun gehele wooncarrière in onze gemeente kunnen blijven wonen; als starter, doorstromer, senior en ook als je zorg nodig hebt.


2.    Eersel bruist

De Kempische omgeving is prachtig, weids, gemoedelijk; je kunt er mooi wonen. Maar nog veel belangrijker is dat de gemeenschap en het verenigingsleven actief, levendig, bruisend zijn. De mensen zijn er voor elkaar. De voorzieningen zijn op orde; kleinere voorzieningen in elke dorpskern, maar alle andere centraal en voor iedereen goed bereikbaar. Samen zorgen we er voor dat Eersel bruist. De gemeente zorgt dat ervoor dat verenigingen en vrijwilligers op weg worden geholpen; de gemeente staat voor u klaar en vraagt waar de behoefte ligt. Iedere kern heeft goede voorzieningen voor sport en verenigingen.


 3.   De gemeente is er voor u 

VVD Eersel wil dat de gemeente zich voor 100% inzet voor haar inwoners, ondernemers en bezoekers. Zij zorgt ervoor dat uw woonomgeving veilig en groen is en dat elke dorpskern voorzieningen (zoals een school, dorpshuis) heeft. Investeren in nieuwbouw van Rythovius-college en schoolgebouwen (lokalen, schoolpleinen) is onmisbaar om als Eersel aantrekkelijk te blijven voor jonge gezinnen. De gemeente regelt dat de straten schoon zijn, waar geen wateroverlast is en waar kinderen veilig naar school kunnen. Wij zorgen ervoor dat onze gemeente een fijne plek blijft, waar wij prettig wonen, werken en leven.


 4.     Een bloeiende lokale economie

VVD Eersel wil dat er voldoende banen zijn. Een baan is zoveel meer dan een inkomen. Het is het gevoel dat je bijdraagt aan de samenleving en het zorgt voor contact met fijne collega’s. Daarom willen wij dat iedereen in Eersel mee kan doen: eventueel met een basisbaan. VVD Eersel is trots op de kwaliteit van ondernemend Eersel; wij vinden dat ondernemers voldoende ruimte horen te krijgen en onderdeel uitmaken van het werken in een wereldregio; juist zij hebben een moeilijke tijd achter de rug. Dus niet al te veel regeltjes, maar wij zorgen dat je in Eersel snel en duidelijk antwoord op vragen krijgt. En wij zorgen ervoor dat er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn; wij zetten in op toekomstgerichte bedrijventerreinen en het uitbreiden van de vestigingsmogelijkheden.


5. Een veilige buurt en thuis 

VVD Eersel wil dat je in Eersel prettig kunt leven. Dit betekent aandacht voor een groene omgeving en voldoende mogelijkheden om de vrije tijd te besteden, bijvoorbeeld in en rondom onze sportparken. En prettig leven betekent óók veilig leven. Als VVD maken we verkeersituaties in onze gemeente veiliger voor voetganger, fiets en auto. We zorgen voor een soepele doorstroming, verminderen het zware verkeer in onze kernen en zorgen dat de snelheid van het verkeer wordt teruggebracht naar de toegestane snelheid.


6. Slim en betaalbaar duurzaam 

Als het gaat om energie moeten alle gemeenten verduurzamen. Voorbeelden hier van zijn om huizen beter te isoleren en te ventileren. We zien ook zonnepanelen verschijnen op de daken en in ons landschap. Dat vraagt om verstandige keuzes. VVD Eersel is trots op de ingezette weg waar wij verduurzamen samen met de inwoners. Verrommeling van het landschap willen wij voorkomen en draagvlak onder onze inwoners is erg belangrijk. Verder willen wij dat verduurzaming betaalbaar blijft voor gewone gezinnen en ondernemers. Zo zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst en dat we onze gemeente groen, duurzaam, leefbaar en betaalbaar houden. Wij vinden dat zonnepanelen vooral op daken gelegd moeten worden zodat vruchtbare grond en groen daar zoveel mogelijk vrij van blijft.


7. Verstandige financiële keuzes 

Als de gemeente meer uitgeeft dan er binnenkomt ontstaan er problemen. Daarom letten we goed op onze gemeentelijke portemonnee. We beperken de lokale lasten en zorgen dat geld maatschappelijk verantwoord wordt uitgegeven.  Dit doen wij door de gemeentelijke taken op een efficiënte en effectieve manier uit te voeren en indien nodig keuzes te maken. Als de gemeente geld overhoudt, zorgen we dat dit als lage lasten terechtkomt bij onze inwoners en ondernemers. De gemeente is immers geen spaarpot. Zo houden we het leven in Eersel voor iedereen betaalbaar. De gemeente heeft goede investeringen gedaan om ons door (de nasleep van) de Coronapandemie te helpen, maar het is tijd om straks weer een stap terug te zetten. In dit verkiezingsprogramma leggen we deze onderwerpen verder uit en lees je terug