Duurzame oplossingen

Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een leefbare gemeente. Maar wel op een betaalbare manier voor gewone gezinnen en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze gemeente prettig om te wonen.

·        De energietransitie en verduurzaming bieden kansen voor innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen. Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.

 

·        Wij begeleiden de gemeente met boerenverstand naar het streven van de benodigde/verplichte energie-neutraliteit. Door energie te besparen, duurzame energie op te wekken en verstandig met warmte om te gaan, kunnen we dit bereiken. Wij stimuleren milieubewust ondernemen, met een grote rol voor besparing en de lokale kleinschalige opwekking van duurzame energie.


·        We maken per buurt of dorp een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren kijken we naar de beste oplossing. De totale woonlasten mogen hierbij wat de VVD betreft niet stijgen.


·        Voordat dorpen of straten overgaan op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen.


·        VVD Eersel kiest ervoor om de warmtetransitie bij woningen te beginnen door in te zetten op beter isoleren en slimmer ventileren. Het energieverbruik, de C02-uitstoot en de energiekosten dalen, terwijl leefgenot en comfort toenemen.


·        We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnecellen en laadpalen aan te vragen, door procedures simpeler te maken. Zo stimuleren we duurzaam en lokaal opwekking van energie en faciliteren schone mobiliteit.


·        VVD Eersel vindt het van belang dat ook bedrijven(terreinen) hun verantwoordelijkheid in de energietransitie nemen. Wij stimuleren verduurzaming van de logistiek, dubbelgebruik van bebouwd gebied en zorgen ervoor dat energie zoveel mogelijk wordt opgewekt waar deze gebruikt wordt.