Financien

Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Daar gaan we zuinig en verstandig mee om. De belasting houden we zo laag mogelijk en innen we zo mogelijk ten be-hoeve van een specifiek doel. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de gemeentelijke financiën staan in alle gemeenten onder druk. Daarom is het belang-rijk dat de gemeente helder en transparant verantwoording aflegt over de besteding van belastinggeld.

·         De uitgaven en inkomsten van de gemeente zijn transparant. De begroting en het jaarverslag zijn helder leesbaar. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks eenvoudige inzage waaraan geld is besteed en welk effect is bereikt.

 

·         De gemeente geeft niet meer geld uit dan er binnenkomt. Ook maken we slim gebruik van de algemene reserve (Spaarpotje) van de gemeente om de kapitaallasten in de begroting te verlagen, zodat er meer geld over blijft voor belangrijke zaken voor onze inwoners.

 

·         We verlagen de woonlasten (zoals de OZB) als de economische situatie dit toelaat. De gemeentelijke leges zijn gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt. Het is niet acceptabel als allerlei extra kosten op inwoners afgewenteld worden.

 

·         Wij willen niet langer een pot 'spaargeld' voor oneindig voor ons uitschuiven en willen daarom de 4/8 regel zoals we die in Eersel hebben loslaten. De gemeente is geen spaarpot, dit zijn immers middelen die ten goede moeten komen aan de gemeenschap.

 

·         Voor de inkomsten is de gemeente grotendeels afhankelijk van de bijdrage van het rijk. Deze bijdrage blijft steeds fluctueren. De gebruikelijke fluctuaties zijn voor ons geen aanleiding om te bezuinigen, als er voor een langere periode een lagere bijdrage te verwachten is, dan nemen wij onze verantwoordelijkheid en maken wij keuzes.