Aanpak criminaliteit

De gemeente moet bij de aanpak van criminaliteit kiezen voor de juiste balans tussen repressie en preventie. De kracht van onszelf, ondersteund door een gemeente die zorg draagt voor veiligheid, vormt het fundament van onze samenleving.

·         Om herhaling van crimineel gedrag te voorkomen, werken we samen met scholen om jongeren met een criminele achtergrond perspectief te bieden. Leren meedoen in de samenleving voorkomt dat je afglijdt naar georganiseerde criminaliteit.

 

·         Crimineel geld mag de bovenwereld niet bereiken. De gemeente is scherp op ondermijning en witwaspraktijken. We weigeren een vergunning (bibob) of trekken deze in als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten.

 

·         De samenleving is op vele vlakken digitaal geworden. Helaas geldt dit ook voor criminaliteit; diefstal, oplichting, afpersing, heling vindt steeds meer plaats als cybercrime. De gemeente moet zichzelf hiertegen beveiligen en investeren in voorlichting voor inwoners, jong en oud.

 

·         Als er boetes door onze boa’s worden uitgeschreven moeten die terugvloeien in de gemeentekas en niet naar de rijksoverheid. Dit geld kunnen we dan weer inzetten om de veiligheid te verbeteren.