Onderwijs

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school je normen en waarden, hoe je met elkaar omgaat en wat normaal is. Goed onderwijs speelt een grote rol in het leven: de hele samenleving heeft er belang bij.

·         Onderwijs moet van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de gemeente is gesprekspartner. De gemeente ondersteunt als de kwaliteit van de lessen onder druk staat en als het gaat om het voorkomen van thuiszitters in het onderwijs.

 

·         VVD Eersel vindt het belangrijk dat je zo vrij mogelijk kunt kiezen naar welke school je kind gaat; elke kern heeft tenminste één lagere school heeft.

 

·         VVD Eersel wil een goede middelbare school als voorziening behouden in Eersel en zijn ervan overtuigd dat een nieuw gebouw (eventueel op een andere locatie) de toekomst van het Rythovius College in de gemeente zeker stelt.

 

·         School is een veilige plek waar kinderen zich thuis voelen. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys en huiselijk geweld. De overheid grijpt in als de vrijheid van onderwijs wordt misbruikt.

 

·         School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, sport en cultuur. School- en sportgebouwen kunnen voor verschillende doelgroepen worden gebruikt.

 

·         De school moet goed en veilig bereikbaar is. Daarom zorgen we voor een veilige toegang tot de school, met veilige (vrij liggende) wandel- en fietsroutes. Ook kijken we naar goede afzetplaatsen voor schoolgaande kinderen. Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed naar het dichtstbijzijnde passende onderwijs.

 

·         Pesten en ook overlast is een veel voorkomend probleem onder jongeren; op straat, in de klas, op het sportveld of online is. In Eersel maken we afspraken die pesten en overlast tegengaan en zullen voorkomen; zo investeren we in de inzet van een jeugdcoach, die aanwezig is op tijdstippen en plaatsen waar jeugd zich verzamelt.